Premiéra Marie Stuartovny v Západočém divadle v Chebu

Západočeské divadlo v Chebu srdečně zve na pátou premiéru „Sezóny (ne)sourodých dvojic“, a to již v sobotu 3. března od 19.00 hodin na klasické romantické drama Friedricha Schillera – MARIE STUARTOVNA. Duel dvou královen anglické historie je mimořádnou příležitostí pro chebské herečky Vladimíru Vítovou a Radmilu Urbanovou.

Jedno z nejproslulejších dramat evropského romantismu vybudoval autor kolem mocenského a osobního konfliktu dvou velkých žen anglické historie – Marie Stuartovny a Alžběty Anglické.
Podle skutečné historické události byla skotská královna Marie Stuartovna v roce 1587 obviněna ze spiknutí a z vraždy svého druhého manžela. Schillerovo dílo sleduje politický a osobní souboj dvou žen v době Mariiny internace v Anglii a vrcholí v okamžiku, kdy Alžběta podepíše nad Marií rozsudek smrti. Je ale tento akt pro anglickou královnu spíše politickým vítězstvím nebo morální prohrou? Konflikt dvou královen, mimořádně inteligentní a racionální Alžběty a vášnivé a vášně vzbuzující Marie Stuartovny není však výpravnou ilustrací dějinných událostí. Skrze strhující drama dvou odlišných ženských osobností otevírá Schiller téma věčného boje rozumu a citu, vášně a chladnokrevnosti, nemilosrdně odhaluje principy mocenských bojů a ptá se po důležitosti hodnot, jakými jsou čest, odvaha a bezesporu láska. Mistrovsky zpracované drama je působivou sondou do lidského nitra v situaci vítězství i porážky.

Veřejná generálka je naplánovaná na 2. 3. 2018 od 10.00 hodin, další reprízy jsou 8. 3. a 3. 4. od 17.00 hodin, 11. 4. od 19.00 hodin.

Zdroj: cheb.cz
vložil: Martin Ivány

Autor příspěvku: ICM Cheb