Chebský hrad a další památkové objekty budou i letos intenzivně žít

Hudba, výstavy, komentované prohlídky nebo akce pro děti jsou nabídkou letošní kulturní sezóny

I v letošním roce budou pokračovat loni započaté rozsáhlé stavebně – rekonstrukční práce v objektu Chebského hradu. Jedná se především o výměnu dožilého cihelného pláště na vnějším líci JV kasemat, JV a JZ bastionu. Další novinkou bude přemístění vzácných národopisných kachlových kamen Williho Russe, jež jsou umístěny v JZ kasematech. Kamna po letech soudních sporů získalo Muzeum Cheb, které se rozhodlo přesunout je do své expoziční budovy na náměstí Krále Jiřího z Poděbrad. V uvolněném prostoru tak vznikne místo pro novou expozici, se kterou je však vzhledem ke složitosti demontáže kamen počítáno až na přelomu let 2019/2020.

Dalším nově vzniklým výstavním prostorem se bude moci pochlubit bývalé sídlo Galerie G4  v Kamenné ulici, kde se pomalu rýsuje expozice Muzea chebského letiště 1918- 1938.

Ve františkánském kostele Zvěstování Panny Marie a v kostele sv. Kláry se mohou návštěvníci těšit na několik celosezónních výstav (Historie Židů v Čechách a na Moravě, Židovské zvyky a tradice, Obrana národa – nejznámější domácí odbojová organizace působící na území Protektorátu Čechy a Morava v průběhu druhé světové války). V kostele sv. Kláry v rámci květnové Noci kostelů (pátek 24. 5.) své mimořádné umění představí kytarový virtuos profesor Štěpán Rak.

Podle slov kastelána Chebského hradu Tomáše Dostála se v letošním roce mají na co těšit především rodiny s dětmi. Právě pro ně jsou připraveny strašidelné noční prohlídky, které se vracejí po dvouleté pauze.

A milovníky střelných zbraní jistě zaujme masivní replika těžkého pozdně středověkého děla, tzv. bombardy, včetně palebného postavení, která doplní dosavadní unikátní sbírku hradní starověké i středověké artilerie.

Zdroj: cheb.cz
zpracoval/vložil: Martin Ivány

Autor příspěvku: ICM Cheb