Dokumentární festival Jeden svět hledá, co nás spojuje

Ve dnech 29. až 30. března se pod záštitou hejtmanky Karlovarského kraje Jany Mračkové Vildumetzové uskuteční v karlovarském kině Drahomíra festival dokumentárních filmů o lidských právech. Letošní motto „Bezpečná blízkost“ odkazuje na stav, kdy si lidé ve společnosti, ač je každý jiný, dokáží porozumět a naslouchat. Kromě filmových projekcí nabídne akce i bohatý doprovodný program.

Jak chápat sama sebe, odlišit se od ostatních a nevytvořit přitom ve společnosti hlubokou propast? Po tom bude pátrat letošní 4. ročník mezinárodního festivalu dokumentárních filmů o lidských právech Jeden svět. „Všichni víme, že jsme obyvateli stejného jednoho světa a přesto o odlišeném a jiném často pochybujeme a klademe si otázky. Možná vnitřně soupeříme s předsudky a strachem. Zapomínáme, kolik máme společného. Bezpečná blízkost bude prostupovat každý z promítaných dokumentů,” vysvětluje koordinátorka festivalu v Karlových Varech Nikola Florianová.

Diváci budou mít možnost vidět snímky s ekologickými tématy, o Alzheimerově nemoci, o netradičním cestování, o zemích zasažených válkou, o slumech v Africe a dalších lidskoprávních tématech. „Letos jsme se zaměřili především na zahraniční tvorbu, protože tyto kvalitní snímky mají diváci možnost zhlédnout pouze na našem festivalu. Nechat si tuto příležitost ujít, by nám přišlo škoda,“ doplňuje Nikola Florianová. Po většině projekcí bude následovat debata k filmu a tématu.

Organizátoři festivalu připravili pro návštěvníky i pestrý doprovodný program, jehož součástí bude například výstava fotografií s příběhem „Poznej své boty“, multikulturní festivalová snídaně, beseda „Migrace do Evropy“ s  projekcí fotografií novinářky a cestovatelky Markéty Kutilové, školní projekce pro základní i střední školy, koncerty či dílna na potisk vlastních triček. Speciální akcí je pak nezávodní běh na 3 kilometry, který se poběží v pátek 22. března v 17 hodin. Více informací najdete na internetových stránkách festivalu.

Zdroj: kr-karlovarsky.cz
zpracoval/vložil: Martin Ivány

Autor příspěvku: ICM Cheb