​Výstava přenese návštěvníky do dětství

Taky vás jako malé děti uchvátily půvabné loutky Broučků ze stejnojmenného večerníčku? Pak si určitě nenechte ujít jedinečnou retrospektivní výstavu jednoho z našich nejslavnějších výtvarníků a zároveň jednoho z nejvýznamnějších loutkářů vůbec Zdeňka Podhůrského. V prostorách Interaktivní galerie Becherova vila uvidíte přes 200 autorovo originálních kreseb a více než 200 loutek.

Architekt Zdeněk Podhůrský vyrůstal ve velmi skromných poměrech. Jeho otec byl nádražák, který si po večerech vyřezával malé panáčky. Ve svém synovi tak probudil lásku k loutkám, jež se časem proměnila v posedlost a vyústila v genialitu, odměněnou výstavami po celém světě a desítkami medailí a ocenění. Kromě toho, že proslul jako tvůrce loutek k televiznímu seriálu Broučci, který byl natočen podle knižní předlohy Jana Karafiáta v roce 1967, vytvořil asi 100 prototypů hraček pro československý hračkářský průmysl. Do výčtu jeho bohaté činnosti patří rovněž spolupráce s Československým státním filmem. Vytvořil loutky pro Karla Zemana a jeho Cestu do pravěku nebo se podílel na tvorbě pohádek, mezi něž patří Hrátky s čertem či například Rusalka.

Výstava, která je k vidění v Karlových Varech až do 28. července, vznikla ve spolupráci se synem architekta, známým hercem, muzikantem a moderátorem Zdeňkem Podhůrským mladším. Navštívit jí můžete denně, kromě pondělí, od 10 do 17 hodin. Více informací najdete na webových stránkách Interaktivní galerie Becherova vila.

Zdroj: kr-karlovarsky.cz
zpracoval/vložil: Martin Ivány

Autor příspěvku: ICM Cheb