Na konci srpna startuje Marienbad Film Festival

Milovníci filmového experimentu i klasické tvorby mohou zamířit ve dnech 28. až 31. srpna 2019 do Mariánských Lázní, kde se bude konat 4. ročník Marienbad Film Festivalu. Akce mimo jiné představí v sekci Retrospektiva režiséra Alaina Resnaise s restaurovaným snímkem Loni v Marienbadu a hereckou hvězdu Audrey Hepburn. Hostem festivalu bude jeden z nejvýznamnějších evropských režisérů Bence Fliegauf.

V hlavní sekci Theatre Electrique osobně uvede snímky oceňovaný argentinský režisér Eduardo Williams, který přijede spolu s hercem Nahuelem Pérez Biscayartem. Domácí scénu bude reprezentovat trojice českých režisérů. Bohdan Karásek rozvíjí v konverzačním titulu „Karel, já a ty“ úvahu o stálosti vztahů. Roman Štětina je jeden z mála českých umělců, který se věnuje práci se zvukem a propojuje ho s vizuálním uměním. Dramatik, dramaturg, filmař a živel Jan Kačena ve svých uměleckých projevech pracuje se záměrnou nedotažeností, kterou považuje za přidanou hodnotu.

Letos poprvé je věnována sekce Retrospektiva dvěma ikonám filmového světa: režisérovi Alainovi Resnaisovi a herečce Audrey Hepburn. “Každý rok budou mít diváci možnost vidět jeden film těchto umělců. Ne, jak bývá zvykem všechny filmy nebo jejich výběr v rámci trvání samotného ročníku festivalu, ale několikaletá retrospektiva těchto tvůrců. Každý rok jeden film. Začínáme projekcí restaurované verze Resnaisova Loni v Marienbadu, který ocenila porota v roce 1961 na Mezinárodním filmovém festivalu v Benátkách Zlatým lvem,” prozradil za organizátory Lubomír Konečný. Finální tečku za festivalem udělá slavná road movie „Dva na cestě“, v níž exceluje oscarová herečka po boku Alberta Finneyho. Marienbad Film Festival vzpomene také na režiséra, herce, výtvarníka a uměleckého šéfa Divadla Na zábradlí Petra Lébla.

V sekci Forum Marienbad se objeví experimentálně laděné filmy z celého světa vybrané na základě mezinárodní výzvy. “Do čtvrtého ročníku se nám přihlásilo celkem 142 děl ze 32 zemí, ze kterých jsme do soutěžní sekce vybrali 14 českých a 23 zahraničních projektů,” prozradila ředitelka festivalu Zuzana Stejskalová.Cenu Marienbad Prix převezme filmový kritik a dramaturg La Cinémathèque française Bernard Payen.

O doprovodný program festivalu se postará mariánskolázeňský spolek Švihák, který spojil opět síly s hudebním magazínem Full Moon. Festivalová abonmá jsou již v prodeji.

Zdroj: kr-karlovarsky.cz
zpracoval/vložil: Martin Ivány

Autor příspěvku: ICM Cheb