Během Dne železnice vyjede na koleje Šlechtična

​Jízdy parním vlakem a historickými autobusy, výstava lokomotiv, komentované prohlídky dopravní kanceláře SŽDC a mnoho dalšího čeká na návštěvníky regionálního Dne železnice. Akci, která se uskuteční v Karlovarském kraji v sobotu 7. září, připravily České dráhy společně se svými partnery i v dalších místech ČR.

​Milovníci železniční historie se budou moci svézt z Karlových Varů parními vlaky do Sokolova a Ostrova i zpět. Z karlovarského horního nádraží bude první vlak odjíždět v 9:35 hodin, příjezd do Sokolova je naplánován na 10:10 hodin. Zpět do Karlových Varů odjede v 11:10, odkud následně pojede do Ostrova. Po krátké přestávce se vlak vrátí opět do Sokolova a jízdu ukončí v Karlových Varech, kam má příjezd naplánován v 16:20 hodin. 

Z horního nádraží se zájemci mohou svézt též historickým motorovým vlakem do Lokte a zpět nebo po tzv. trianglu Karlovy Vary dolní nádraží – Nová Role – Chodov a zpět na dolní nádraží. Mezi karlovarským dolním nádražím a areálem Světa záchranářů bude pendlovat historický autobus KAROSA ŠL 11 Dopravního podniku Karlovy Vary. 

Vedle zážitkových jízd návštěvníky čeká řada doprovodných akcí. „Na karlovarských nádražích si lidé prohlédnou výstavu lokomotiv, modelové kolejiště, výstavu unikátních fotografií Jindřicha Nového z prostředí železnice v Karlovarském kraji. Dále si návštěvníci mohou vyzkoušet šlapací drezínu Václava Zahrádky, navštívit výstavu ve voze Václava Simbartla, nebo se zúčastnit komentované prohlídky dopravní kanceláře SŽDC na horním nádraží, odkud jsou dálkově řízeny stanice od Klášterce nad Ohří do Chodova a z Karlových Varů do Potůčků,“ říká Vladimír Omelka, ředitel Regionálního obchodního centra v Karlových Varech, a doplňuje další části programu: „Techniku zde představí i Hasičský záchranný sbor Správy železniční dopravní cesty. Atmosféru počátku 20. století navodí populární hudební skupina Švejk Band Milana Benedikta Karpíška. Pro děti budou připravené rozmanité soutěže, představení dětského divadla Z bedny a kinovůz s promítáním pohádek o mašinkách. Během celé akce je zajištěno i občerstvení.“

Projekt vznikl pod záštitou hejtmanky Karlovarského kraje Jany Mračkové Vildumetzové ve spolupráci se Správou železniční dopravní cesty a ČD Cargo. Hlavním mediálním partnerem akce je Český rozhlas Karlovy Vary. Karlovarský kraj tradičně připravil soutěž o volné vstupenky do parního vlaku. „Den železnice je tradičně velmi oblíbenou akcí pro obyvatele i návštěvníky našeho kraje. Chceme malým i velkým nabídnout zážitek z jízdy parním vlakem v čele s historickou lokomotivou Šlechtična, proto jsme připravili soutěž na krajském Facebooku, díky které budou moci vyhrát 120 volných jízdenek a užít si cestování po železnici tak, jako se jezdilo za časů našich prababiček,“ vysvětluje hejtmanka Karlovarského kraje Jana Mračková Vildumetzová.

Den železnice se každoročně slaví v průběhu září jako vzpomínka na den 27. 9. 1825, kdy na svou první cestu vyjel vlak vynálezce parní lokomotivy George Stephensona. Tento vlak spojil britský Stockton a Darlington.

Zdroj: kr-karlovarsky.cz
zpracoval/vložil: Martin Ivány

Autor příspěvku: ICM Cheb