Dnes je Světový den pro rozvoj informací! Víte, že poskytování informací mladým lidem má svá pravidla?

Česká republika je jednou ze zemí, která se zavázala dodržovat principy Evropské charty informací pro mládež. Víte co to znamená? 

Žijeme v době, kdy informace mnohonásobně přerostly poptávku. Je těžké se v nich vyznat a třídit je. Profesionálové z řad pracovníků Informačních center pro mládež jsou vyškoleni tak, aby pomohli mladým lidem vyhledávat a ověřovat informace v rámci principů Charty*.

K dodržování principů Charty se svým podpisem již zavázalo více než 70 organizací z téměř 40 zemí evropského kontinentu. Za Českou republiku zásady Charty dodržuje Síť informačních center pro mládež (ICM), která se tímto zavázala k dodržování 9 principů charty.

Jaké principy to jsou? Nezávislost, dostupnost, inkluze, respektování potřeb, podpora, participace, etika, proaktivita a profesionalita jsou ode dneška hvězdami on-line kampaně, kterou za koordinuje Národní informační centrum pro mládež. Ode dneška do konce listopadu se budeme na našem webu a  sociální sítích věnovat principům Charty.

Ukažte svému okolí, že i pro vás jsou ověřené informace důležité a sdílejte kampaň! Informace o Chartě a kampani je možné ode dneška najít na www.nicm.cz, FB NICM a Instagramu NICM. Rovněž na www.icmcheb.cz a našem FB ICM Cheb.

*Evropská charta informací pro mládež prošla za svou existenci několika úpravami. Do přijetí nové charty (27. dubna 2018) existovaly dva dokumenty – Evropská charta informací pro mládež a Principy online informací. Současná Charta shrnuje a zjednodušuje principy informačních poradenských služeb pro mládež, bez ohledu na to, zda jsou informace poskytovány online nebo off-line.

Zdroj: nicm.cz
Zpracoval/vložil: Martin Ivány

Autor příspěvku: ICM Cheb