Kraj oslaví Dny evropského dědictví v Jáchymově

​V letošním roce si Karlovarský kraj připomíná 500. výročí oficiálního zahájení ražby jáchymovského tolaru. Právě proto si pro tradiční oslavu Dnů evropského dědictví vybral město Jáchymov. Akce s bohatým programem pro malé i velké návštěvníky se uskuteční v sobotu 19. září od 10 hodin. Vstupné je pro všechny zdarma.

„Každoročně slavíme Dny evropského dědictví v některém z míst Karlovarského kraje, kde jsou významné památky odkazující k bohaté historii regionu. Vzhledem k významnému jubileu jáchymovského tolaru byla letos naše volba jednoznačná. Návštěvníkům chceme představit Královskou mincovnu, unikátní Latinskou knihovnu, ale také Štolu č. 1 či Špitální kostelík a kostel sv. Jáchyma. Nebudou chybět komentované prohlídky, dílničky pro děti i hudební vystoupení. Všechny zájemce srdečně zveme,“ řekl náměstek hejtmana Martin Hurajčík.Od 10 hodin se otevřou pro veřejnost brány Královské mincovny, dále Štola č. 1, kde se každou celou hodinu uskuteční prohlídky, jež zavedou zájemce i na stezku „Jáchymovské peklo“. Návštěvníci mohou zavítat i do Špitálního kostelíka a Latinské knihovny, ve které bude čekat průvodce v dobovém kostýmu.   

Od 13 hodin jsou všichni zváni na vycházku městem v doprovodu odborníka na památkovou péči Lubomíra Zemana. Vycházky mají motto „Pohled za zavřené dveře jedinečných klenotů Jáchymova“. Od 15 hodin přichází chvíle pro všechny malé diváky, kterým zahraje pohádku „Dyleň“ Divadélko Ondřej. V 16 hodin se lidé mohou těšit na přednášku Petra Mikšíčka, následují přednášky geologa Petra Rojíka. Program vrcholí v 19 hodin koncertem skupiny Dry Band.  

Zdroj: kr-karlovarsky.cz
Zpracoval/vložil: Martin Ivány

Autor příspěvku: ICM Cheb