Žáci základních a středních škol se stále mohou zapojit do soutěže „Kraje pro bezpečný internet“

​Mobil, počítač, internet – v současné době naprosto běžná součást většiny našich životů. Díky technologickým vymoženostem můžeme nakupovat z pohodlí domova, bavit se a komunikovat s lidmi z celého světa. Důležité je ale také naučit se s moderními technologiemi zacházet a znát rizika, která jejich využívání přináší. A právě na to se zaměřuje celorepubliková kampaň a soutěž „Kraje za bezpečný internet“.


Projekt „Kraje za bezpečný internet“ se snaží naučit uživatele v kyberprostoru bezpečnému zacházení s vlastními i cizími osobními údaji, jak se vyhnout kyberšikaně, případně jak ji řešit a jak se v internetovém prostředí chovat zodpovědně. A právě za tímto účelem vznikla také soutěž v podobě online kvízu pro žáky základních a středních škol.

Právě pro ně je na webových stránkách projektu připraven kurz elektronické bezpečnosti. Každou podoblast kurzu tvoří videa, příběhy a také důležité a zajímavé informace. A právě informace, které se uživatelé dozvědí, pak mohou využít v online testu. Za jeho správné vyplnění mohou získat věcné ceny.
Soutěžní online kvíz obsahuje dvacet otázek, na které soutěžící odpoví a následně je zařazen do slosování. Každý měsíc se pak dva vylosovaní účastníci mohou těšit na věcné ceny. Zájemci z řad žáků základních a středních škol se ale mohou zúčastnit tako soutěžní nadstavby, takzvaného kvízu PLUS. V něm účastníci odpovídají na deset náhodně vygenerovaných otázek ze zásobníku. Pět řešitelů, kteří zodpoví správně otázky v nejrychlejším čase, postupuje za svůj kraj do finálového kola. V něm se rozhodne o konečném pořadí. 
Soutěž potrvá do konce února roku 2021. Více informací o soutěži a přesné znění jejích pravidel je možné nalézt na webových stránkách projektu „Kraje pro bezpečný internet“.

Zdroj: kr-karlovarsky.cz
Zpracoval/vložil: Martin Ivány

Autor příspěvku: ICM Cheb