Retromuseum v Chebu představuje design brýlí v Československu

Nová expozice v chebském Retromuseu přináší vhled do produkce brýlí v bývalém Československu. Tato oblast byla dosud neprávem opomíjenou kapitolou našeho designu a módy. Chcete-li se seznámit s podobou brýlí z celého světa, rozhodně byste měli výstavu navštívit.

Přehlížení brýlové módy způsobil zčásti fakt, že brýle byly dlouho považovány spíše za zdravotní pomůcku, dokonce za vadu rušivě zasahující do vzhledu člověka, než za svébytný módní doplněk. V předchozích letech proběhl první průzkum této oblasti, jehož výsledky výstava nyní shrnuje. Díky němu se podařilo objevit zajímavé archivní prameny a shromáždit řadu artefaktů, které dokládají bohatou tradici a vynikající kvalitu československého brýlového návrhářství, a to i v porovnání se světovou produkcí.

Výstava je zaměřena na brýlové obruby z období Československa. Prezentuje však i kolekci nejstarších brýlí z celého světa sběratele Viléma Rudolfa. Na jednotlivých exponátech vysvětluje základní genezi jejich designu a zároveň nabízí vhled do brýlařského řemesla a používaných technologií.

Některé z vystavených modelů propojuje se snímky známých osobností naší historie, jež bychom si bez jejich charakteristických brýlí dnes nedokázali představit. Jedním z hlavních cílů výstavy je upozornit na tvorbu Jaroslava Trubače, který mezi lety 1964 a 1988 navrhl nejvýraznější typy brýlových obrub a zasadit jeho dílo do kontextu československého designu.

Projekt „Brejle a okuliare“ byl poprvé v menším formátu představen v roce 2021 na přehlídce Designblok, kde mu byla odbornou porotou udělena Cena za mimořádný počin. Výstavu můžete navštívit v termínu 13. 1. – 4. 4. 2022 v Retromuseu Cheb. 

Zdroj: kr-karlovarsky.cz
Zpracoval/vložil: Martin Ivány

Autor příspěvku: ICM Cheb